Beseda dětí s vozíčkáři

Dne 10. 11. 2010 nás na 25. ZŠ ve Chválenické ulici navštívila pětičlenná skupina vozíčkářů z Plzně: Anna Stejskalová, Josef Košák, Jiřina Remešová a Eva Fikrlová - předsedkyně vozíčkářů. Besedy se účastnilo 120 dětí: všechna oddělení školní družiny; žáci, jež toto téma zajímalo a děti navštěvující školní klub, který tuto besedu pořádal. Povídání se skupinkou zdravotně postižených lidí trvalo necelé 2 hodiny.

Besedující vyprávěli své životní příběhy, jak se vůbec na vozík dostali, např.: neúmyslné otrávení plynem, srážka automobilu s vlakem, či kvůli roztroušené skleróze. Jelikož se jednalo o velmi aktivní skupinu lidí, dozvěděli jsme se, že pořádají různé akce: mikulášské besídky, divadelní představení, jezdí na besedy a rekondice (do Podhájí, Fr. Lázní, ...). Při besedě kladly děti velké množství otázek: "Vejdete se s vozíkem do normálních dveří? Jak Vám dlouho trvalo naučit se jezdit na vozíku? Stalo se Vám na vozíku něco, co jste nepředvídali, co by se Vám za normálních okolností nestalo? Co děláte, když spadnete z vozíku a nemáte na blízku pomoc?" Pocity a reakce dětí po skončení perogramu: "Pěkné, hustý, bylo to zajímavé, dozvěděli jsme se plno nového a užitečného, moc se nám povídání líbilo, ale bylo nám těch lidí líto, protože si za svůj handicap nemohli. Těžko jsme se vžívali do pocitu bý plně závislý na vozíku, na pomoci jiných , či být jakýmkoliv způsobem postižený." Děti nejvíce zaujaly smutné příběhy besedujících.

beseda2

Na závěr besedy si zájemci mohli zkusit, jaké to je, manipulovat s vozíkem. Žáci byli z akce nadšení, moc si užívali jízdy na vozíku, i když poté konstatovali: "Pro handicapované to asi moc zábava není, navíc se u toho celkem nadřou."

Srdečně děkujeme všem besedujícím, kterým bychom chtěli popřát mnoho sil a optimismu do dalších let.

Slova Anny Stejskalové: "Chceme poděkovat za kresby našim malým kamarádům a kytičku, která nám je bude připomínat. Aby rostla jako dobré vztahy mezi dětmi, které jsme poznali a ostatními zdravotně postiženými lidmi. Protože právě v dnešní době by tyto besedy neměly být výjimečné. Věříme, že se příště sejdeme při jiné, stejně příjemné situaci."

 beseda1

 

 

vytisknout stránku
Oficiální informační server města Plzně

eAmadeo

RSS

25. základní škola
Chválenická 17, 326 00 Plzeň
Telefon: 378 028 470, Fax: 378 028 486,
E-mail: skola@zs25.plzen-edu.cz

© 2024 25. ZŠ Chválenická
Prohlášení o přístupnosti
Design by SITMP