Svišti - 6. oddělení ŠD

KAPITOLY

Svištíci měli možnost se v listopadu 2018 podívat na to, jak se vaří obědy pro všechny strávníky (1000 obědů) naší ŠJ. Věnovala se nám paní Zdeňka Paulová vedoucí školní jídelny a paní Michaela Jandíková vedoucí kuchyně. Byl to nesporně velký zážitek vidět tolik různých přístrojů.

Mezi nejvýznamnější patřila nová multifunkční pánev, nejen svým rozměrem, ale zejména svou schopností si poradit s nespočtem pokrmů. Překvapilo nás, že dokáže uvařit vynikající měkké hověží maso, ryby, ale také si poradí s vývary do polévek. Vývary se nechávájí vařit v této pánvi přes celou noc. Je samozřejmostí využívat těch nejkvalitnějších a nejlepších surovin. Polévky jsou tak nejen kvalitní, ale také výživné a tvoří nedílnou součást oběda pro naše žáky. Děti zajímalo, co jsou v polévkách různé křupavé a zajímavé obilniny.  Děti poznaly pohanku, která čistí krev a viděly jak se pánev používá. Překvapilo nás, kolik má nastavitelných funkcí, včetně nastavení teploty a druhu suroviny. Nejvíce se však dětem líbilo to, jak se napouští voda a jak se s pánví manipuluje. Naše škola má možnost tento gastronomický poklad využívat od letošního září  2018. Paní Jandíková přislíbila nové recepty a pořád je vylepšuje, aby malým strávníkům nejen chutnalo, ale aby také splnila zákonem dané normy pro obsah tuků  a soli.

Děti měly možnost klást dotazy. Zajímalo je, kolik se udělá buchtiček se šodó a co to vlastně je "šodó. Používá se 50kg mouky na těsto a paní kuchařky musí vyrobit, namazat a vložit na plech kolem desetitisíc malinkatých buchtiček. Šodó se také připravuje v multifunkční pánvi.

Zajímalo nás, na co jsou velké skříně s ventilátory - to bylo překvapení, že se jedná o horkovzdušnou troubu tzv. konvektomat, který dokáže uvařit nadýchané knedlíky, ale také křupavá a šťavnatá kuřecí stehýnka. Ta Svišťíkům chutnají prý nejvíc.

Padl také dotaz na koření. Koření je nedílnou součástí gastronomie a i u nás v jídelně se koření věnuje velká pozornost. Směsi koření si nechává paní Jandíková míchat ve specializované firmě v Chotíkově. Samozřejmostí jsou směsi bez "éček", bez soli, bez pálivé papriky a pepře.

Protože je jeden z chlapců rybář, položil otázku i na druhy ryb, které mají malí strávnici možnost ochutnat. Nově se do jídelníčku zařadí africký sumeček nebo tilapie - obě jsou to sladkovodní ryby. Ale zatím je nejoblíbenější losos.

Děti zajímal i stroj na sekání a řezání zeleniny. Tu  mohou děti nalézt pravidelně na svém talíři v příjemně ochuceném a přiměřeném množství nebo si rovnou můžou objednat salát s celozrnným pečivem. Výběr je hned ze 3 jídel, přičemž právě jedno je vždy salát.

Vidět zázemí kuchyňského provozu, mít možnost vidět obří lednici, obří pytle s moukou nebo těstovinami a mít možnost se na vše zeptat a  tentokrát stát na druhé straně výdejního pultu, byl nesporně jedinečný zážitek, na který Svištíci i paní vychovatelka Mauleová budou ještě dlouho vzpomínat.

Děkujeme za tuto možnost.

Držíme naší školní jídelně palce pro objevování nových receptů a přejeme mnoho spokojených strávníků. V.M.

FOTOGALERIE - zde










čerstvě chlazený (v ledu) africký sumeček











předchozívytisknout stránku
Oficiální informační server města Plzně

ANKETA

Jak trávíme volný čas o víkendu?

Sport, turistika, hry venku45%
Knížka, ruční práce, hud.nástroj15%
Kino, divadlo, koncert7%
Počítač, televize25%
Nákupní centra8%

Nadace ČEZ

RSS

25. základní škola
Chválenická 17, 326 00 Plzeň
Telefon: 378 028 470, Fax: 378 028 486,
E-mail: skola@zs25.plzen-edu.cz

© 2018 25. ZŠ Chválenická, Design by SITMP